Έργα του συνθέτη και καθηγητή μας Χρήστου Αναστασίου στο 3ο Πρόγραμμα της ΕΡΤ – “Τρίτη και 3 στο Τρίτο”

Έργα του συνθέτη και καθηγητή του Κλασσικού Ωδείου Χρήστου Αναστασίου θα παρουσιαστούν στα πλαίσια της 13ης εκδήλωσης του κύκλου “Τρίτη και 3 στο Τρίτο” για την περίοδο 2017-18, στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσία κοινού (ελεύθερη είσοδος) και με απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση (στο webradio.ert.gr/trito) την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 στις 3.00 το μεσημέρι:

https://www.facebook.com/events/132716277527509/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
•’’Stochasmos’’ για Φλάουτο. Γραμμένο το 1992 (εκδόσεις Musica Ferrum και Babel Scores), ηχογραφήθηκε για την Sarton (Naxos) στην Πολωνία και κυκλοφόρησε σε CD το 2017.

•’’Makron’’ για Φλάουτο. Γραμμένο το 2012 (εκδόσεις Musica Ferrum και Babel Scores), ηχογραφήθηκε για την Sarton (Naxos) στην Πολωνία και κυκλοφόρησε σε CD το 2017.

•‘’Monologue’’ για κλαρινέτο. Γραμμένο το 1996, (εκδόσεις Musica Ferrum και Babel Scores), (πρώτη εκτέλεση).

•‘’Intermezzo’’ για Πιάνο. Γραμμένο το 2001, (εκδόσεις Musica Ferrum και Babel Scores).

•‘’Nomion’’ για Βιολί και Πιάνο. Γραμμένο το 2016

Οι μουσικοί που θα παρουσιάσουν τα έργα είναι οι:
Βαγγέλης Σταθουλόπουλος, φλάουτο
Παναγιώτης Σιωράς, κλαρινέτο
Κωστής Καριτζής, βιολί
Αγγέλικα Παπανικολάου, πιάνο

Ήχος Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Για να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία από κοντά, χρειάζεται κράτηση θέσης με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση trito@ert.gr

Ο Χρήστος  Σπ. Αναστασίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά, μελέτησε κινησιολογία και Δ/νση Ορχήστρας με τον Λευτέρη Χαλκιαδάκη, επίσης κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, πιάνο και ασχολήθηκε συστηματικά με τη μελέτη της Modern Jazz (σύνθεση και ενορχήστρωση).
Συνέχισε τις σπουδές του στη Σύνθεση και στη Δ/νση Oρχήστρας με τον Θόδωρο Aντωνίου. Tαυτόχρονα συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια Σύγχρονης Mουσικής στην Eλλάδα και στο εξωτερικό.
Παρακολούθησε τον κύκλο σεμιναρίων Mουσικής Πληροφορικής στο Kέντρο Σύγχρονης Mουσικής Έρευνας (K.ΣY.M.E.), σε συνεργασία με το Κέντρο Μουσικής έρευνας του Πανεπιστημίου Columbia με θέμα «Μουσική μέσω προγραμματισμού» (1992-93).
Oλοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σύνθεση, Aνάλυση, Διεύθυνση Oρχήστρας και ηλεκτροακουστική μουσική, στο Πανεπιστήμιο του Bελιγραδίου με τους Srdjan Hofman, Zoran Eric΄ και Raiko Maksimovic΄ απ’ όπου και αποφοίτησε με Master of Arts (MA1997).
Έχει διευθύνει διάφορα μουσικά σύνολα σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και επίσης σε ηχογραφήσεις σε διάφορα studio.
Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις για το έργο του.
Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης ALEA III, διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης OLYMPIA του A’ Προγράμματος της Eλληνικής Pαδιοφωνίας, 3ο Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής του Bελιγραδίου, διεθνής Διαγωνισμός Σύγχρονης Μουσικής Taukay στην Ιταλία, διεθνές φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής μουσικής στην Osaka της Ιαπωνίας και άλλα πολλά.
Ως συνθέτης ασχολήθηκε με όλα τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα και το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 100 έργα όπως, κουαρτέτα εγχόρδων, κοντσέρτα για διάφορα όργανα και ορχήστρα, έργα ορχήστρας δωματίου και συμφωνικής μουσικής, έργα για φωνή και σόλο όργανα, χορωδιακή μουσική, μουσική για θέατρο και τηλεόραση και έργα ηλεκτρονικής μουσικής.
Έργα του έχουν εκτελεστεί από σημαντικά σύνολα και σολίστ της διεθνούς μουσικής σκηνής στην Eλλάδα και σε άλλες χώρες της Eυρώπης και των ΗΠΑ, σε φεστιβάλ, κοντσέρτα και συναυλίες οργανικής και χορωδιακής μουσικής. Πολλά από αυτά είναι αναθέσεις και παραγγελίες μουσικών οργανισμών και άλλων φορέων της Eλλάδος και του εξωτερικού (Ένωση Eλλήνων Mουσουργών, Ένωση Γιουγκοσλάβων και Bούλγαρων Συνθετών, Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, διαφόρων ορχηστρών, ALEA III, Taukay Edizioni Musicali κ.α.
Το 2016 κυκλοφόρησαν δύο CD με έργα σύγχρονης μουσικής, το Aleph και το Beth από την Sarton Records, Warsaw Poland, στα οποία συμμετέχει με δύο του έργα, “Stochasmos” και “Makron” για σόλο φλάουτο.
Το 2017 ηχογραφήθηκαν στην Πολωνία δύο ακόμα CD με έργα σύγχρονης μουσικής, το Gimel και Daleth με τα έργα του, Satsang (2017) για φλάουτο και άλτο φλάουτο και Echomorphes (2017) για φλάουτο και βιμπράφωνο στην εταιρία DUX (Naxos) και θα κυκλοφορήσουν αρχές του 2018.
Επίσης σε μια σειρά CD’s για κουαρτέτα εγχόρδων που θα κυκλοφορήσει το 2018 επίσης από την εταιρία DUX (Naxos), Warsaw Poland, ηχογραφήθηκε το 2ο κουαρτέτο του για έγχορδα γραμμένο το 2009.
Έχει δώσει επανειλημμένα διαλέξεις και έχει διδάξει σε σεμινάρια σύνθεσης για τη Σύγχρονη Μουσική, όπου έχει παρουσιάσει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε Ωδεία στην Αθήνα και την περιφέρεια και δίδαξε Ανώτερα Θεωρητικά & Σύνθεση.

Στο Κλασσικό Ωδείο διδάσκει Σύνθεση και ανώτερα θεωρητικά.
Από το 1994 είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Έργα του εκδίδονται από τον μουσικό οίκο Musica – Ferrum και BabelScores, στην Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η Μουσική μας περιμένει!

Στο Τρίτο