Τρίτη 22 Μαΐου, 3μμ στο Τρίτο Πρόγραμμα: Δ. Κουρζάκης – Αγγ. Μπότσης – Σ. Αγγελάκος

Η 31η εκδήλωση στα πλαίσια του κύκλου «Τρίτη και 3 στο Τρίτο» για την περίοδο 2017-18, στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσία κοινού (ελεύθερη είσοδος) και με απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση (στο webradio.ert.gr/trito) την Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 στις 3.00 το μεσημέρι, φιλοξενεί  μια συναυλία με 3 εξέχοντες μουσικούς και συνεργάτες του Κλασσικού Ωδείου:

το κιθαριστικό ντούο D&A (Δημήτρης Κουρζάκης και ‘Αγγελος Μπότσης) με ειδική συμμετοχή του Σωκράτη Αγγελάκου στα κρουστά.

Το Πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί έχει ως εξής:

ISAAC ALBENIZ (1860-1909) : Mallorca (Barcarola) – Aragon (Jota aragonesa, έργο 164 – Cordoba (Cantos de Espana, έργο 232, αρ.4)
(κιθαριστικές μεταγραφές των πιανιστικών έργων του Ισπανού συνθέτη).
D&A GuitarDuo

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΑΥΛΟΣ (γενν. 1950) : Paradox Suite (7 Ακουαρέλες για 2 κιθάρες)
I. Espanico II. Buddha’s talk! III. Rocky Taganika!
IV. Condor of Sierra Leone V. Matrioschka VI. Casablanca Dream VII. Totem
D&A GuitarDuo
Επτά υδατογραφίες – μινιατούρες για δύο κιθάρες του σύγχρονου ‘Ελληνα συνθέτη Μιχάλη Τραυλού χαρτογραφούν με ωμή παραδοξότητα επτά μέρη της γης: Ισπανία, Κίνα, Ταγκανίκα, Σιέρα Λεόνε, Ρωσία, Καζαμπλάνκα και Αμερική των Ινδιάνων. Συμπυκνωμένη μουσική, άκρως δεξιοτεχνική και αναπάντεχη. Γραμμένη για το D&A GuitarDuo. Πρώτη εκτέλεση ολόκληρης της σουίτας σήμερα στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

WILLIAM WALTON (1902-1983) : Varii Capricci (διασκευή για δύο κιθάρες: Δημήτρης Κουρζάκης, C86d)
-Allegro assai -Lento sognando -Alla Cubana -Lento -Presto con slancio
D&A GuitarDuo
Στο έργο για σόλο κιθάρα “Five Bagatelles”, η ογκώδης ορχηστρική συνθετική σκέψη του ‘Αγγλου William Walton συναντά το λιτό κιθαριστικό ιδίωμα. Σε δεύτερο χρόνο, ο συνθέτης μεταφέρει το έργο πίσω στη πηγή της σκέψης του, τη συμφωνική
ορχήστρα, και δίνει τον τίτλο Varii Capricci. Το διευρυμένο αυτό αποτέλεσμα το “ξανακλέβει” ο κιθαριστής και το προσαρμόζει για δύο κιθάρες. Κάτι σαν μουσικολεκτικό αντιδάνειο!

FRANK MARTIN (1890 – 1974) : Quatre Pièces Brèves (pour la Guitare)
-Prelude -Air -Plainte -Gigue
Άγγελος Μπότσης, σόλο κιθάρα

ALBERTO GINASTERA (1916 – 1983) : Σονάτα για κιθάρα, έργο 47
-Esordio -Scherzo -Canto -Finale
Δημήτρης Κουρζάκης, κιθάρα
Σωκράτης Αγγελάκος, drums και κρουστά

Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Ήχος: Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Για να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία από κοντά, χρειάζεται κράτηση θέσης με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση trito@ert.gr

D&A GuitarDuo, Ντουέτο κλασικής κιθάρας.
Ο Δημήτρης Κουρζάκης και ο ‘Αγγελος Μπότσης ξεκίνησαν τη συνεργασία τους ως D&A Guitar Duo όταν ήταν μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Royal Northern College of Music του Μάντσεστερ στη Μεγάλη Βρετανία. ‘Εκτοτε, οι εμφανίσεις τους σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ κιθάρας, τους έχουν καθιερώσει ως ένα από τα σημαντικά ντουέτα κιθάρας στην Ελλάδα, έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.
Παρουσιάζουν ένα ευρύ ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα για δύο κιθάρες, δικές τους μεταγραφές, καθώς και έργα σε πρώτες εκτελέσεις, είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής τους ενασχόλησης με τις δύο κιθάρες, ενώ παράλληλα ακολουθούν και διακριτές μουσικές πορείες ως σολίστ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΖΑΚΗΣ
Σολίστ και καθηγητής κλασικής κιθάρας (MusMPerf, PGdipPerf – University of Manchester), γεννημένος στην Ολλανδία και εγκατεστημένος στην Αθήνα.Μετά τις σπουδές του στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας με τον Κώστα Γρηγορέα, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Royal Northern College of Music στη Μεγάλη Βρετανία, με καθηγητές τους Gordon Crosskey και John Williams, ως υπότροφος του κοινωφελούς ιδρύματος “Λίλιαν Βουδούρη”.
Σήμερα, δίνει ρεσιτάλ σε μεγάλες αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε όλα σχεδόν τα φεστιβάλ κιθάρας στην Ελλάδα. ‘Εχει συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες, όπως η «Ορχήστρα της ‘Οπερας Δωματίου Αθηνών» και η «Sinfonietta Αθηνών». Εμφανίσεις του έχουν καλυφθεί από την τηλεόραση της EΡΤ και το Γ΄ Πρόγραμμα.
‘Εχει δισκογραφήσει μουσική του ‘Ελληνα συνθέτη Μιχάλη Τραυλού για CD του διαδικτυακού περιοδικού TAR και έχει μεταγράψει πολλά έργα – κυρίως ορχηστρικά – για δύο κιθάρες. Ειδικότερα, η μεταγραφή του «Varii Capricci» για δύο κιθάρες συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο έργων του ‘Αγγλου συνθέτη William Walton.(Stewart R. Craggs, William Walton: A Catalogue. Oxford: Oxford University Press, 2015).
Από το 2015 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ετήσιου «Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας», που διοργανώνει η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας στο Χώρο Τεχνών Βέροιας, στο οποίο μεταξύ άλλων, εισήγαγε ένα μοναδικό Διεθνή Διαγωνισμό Κοντσέρτου Κιθάρας με συμμετοχή συμφωνικής ορχήστρας. ‘Εχει την ευθύνη του τμήματος κλασικής κιθάρας των Μουσικών Εργαστηρίων και του καλοκαιρινού μουσικού φεστιβάλ «MuSifanto» της Σίφνου του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας». ‘Ιδρυσε και διήυθυνε το πανελλήνιο «Μικρό Φεστιβάλ Κιθάρας» από το 2002 μέχρι το 2010, ένα φεστιβάλ εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με έμφαση στις μικρές ηλικίες.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
Έχοντας βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βόλος, Πάτρα, Mottola, Aschaffenburg) ο ‘Αγγελος Μπότσης προσκαλείται σήμερα για ρεσιτάλ και master classes στις σημαντικότερες αίθουσες και φεστιβάλ κιθάρας στην Ελλάδα (Βόλος, Βέροια, Νάξος, Ερμούπολη, Σίφνος, Καρδίτσα, Ναύπλιο, Ηράκλειο).
Σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς του εστιάζει στη μουσική δωματίου. ‘Εχει συμπράξει με πολλά μουσικά σχήματα σε πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μιχάλης Λαπιδάκης, ο Θεόδωρος Αμπαζής, ο Νίκος Ξανθούλης και ο Ντίνος Κωνσταντινίδης, ενώ πρόσφατα δισκογράφησε για την εταιρεία Sarton Records, έργα για φλάουτο και κιθάρα του ‘Ελληνα συνθέτη Μιχάλη Τραυλού, με τη γνωστή φλαουτίστρια Iwona Glinka.
‘Εχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Συμμετέχει στο CD του διαδικτυακού περιοδικού Tar με έργα Ελλήνων συνθετών, ερμηνεύοντας συνθέσεις του Κυριάκου Τζωρτζινάκη.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πειραματικό Ωδείο Αθήνας και στο Ωδείο του Πνευματικού Κέντρου Περιστερίου με καθηγητή τον Αντώνη Γαρίνη. ΄Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια κορυφαίων drummer (Dennis Chambers, Jojo Mayer, David Garibaldi, Antonio Sanchez).
Συμμετείχε ως μέλος στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου υπό την διεύθυνση του μαέστρου Λάζαρου Τσακίρη, καθώς και σε μουσικά σχήματα Rock, Funk, Jazz και ‘Εντεχνης Λαϊκής μουσικής.