Ζωγραφίζοντας τη Μουσική – εικαστικά εργαστήρια για παιδιά με την Μαρία Γλύκα

Ζωγραφίζοντας τη μουσική
Εργαστήρια εξερεύνησης της μουσικής και της εικαστικής τέχνης

– για παιδιά 2 έως και 4 ετών και τους γονείς τους
– για παιδιά 5 έως και 8 ετών
με την εικαστικό Μαρία Γλύκα

Σουρεαλισμός: Όνειρα και Πραγματικότητα

  • Πως φτιάχνουμε μια υπερπραγματικότητα;
  • Τα όνειρα όταν αναμειγνύονται με το τυχαίο τι αποτέλεσμα έχουν;

Παρατηρώντας τα χρώματα και τα σχήματα των σουρεαλιστών ζωγράφων τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα φάσμα διαφορετικών τεχνικών με κοινό παράγοντα την έμπνευση των καλλιτεχνών. Θα κατανοήσουν ότι αυτή η έμπνευση είναι κάτι που το βλέπουν και αυτά καθημερινά… είναι τα όνειρά τους!

1. Salvador Dali, Max Ernst | Erik Satie, Theodor Adorno

Καθώς βλέπουμε έργα του Salvador Dali και του Max Ernst, ακούμε Erik Satie και Theodor Adorno. Τα λιωμένα ρολόγια του Dali, ο σιδερένιος ελέφαντας του Ernst ζωντανεύουν την φαντασία μας… Μιλάμε για τα όνειρά μας. Με τη μέθοδο του διπλώματος σε μεγάλη λωρίδα από χαρτί φτιάχνουμε -κρύβοντας κάθε φορά το προηγούμενο στάδιο- ένα κατασκεύασμα του ονείρου μας…

Αν είναι ένα αλλόκοτο ζωάκι φτιάχνουμε πρώτα το κεφάλι, μετά τον λαιμό, μετά το στήθος με τα χέρια, την λεκάνη με τα γόνατα, τις γάμπες και τέλος τα πόδια. Ανοίγουμε το χαρτί και αποκαλύπτεται μπροστά μας το σουεραλιστικό ον των ονείρων μας! Από πάνω κάνουμε κολάζ φτιάχνοντας διάφορα στοιχεία συνδυάζοντας κομμένα χαρτιά από περιοδικά, εφημερίδες κλπ.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου
ηλικίες 2 έως και 4 ετών, με ενήλικα συνοδό
διάρκεια εργαστηρίου: μια ώρα
11:00 πμ – 12:00 μμ
κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ
ενιαίο εισιτήριο για παιδί και έναν γονέα (συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)

2. Νίκος Εγγονόπουλος, Giorgio De Chirico, Kurt Weill, Igor Stravinsky


Βλέπουμε τα έργα του Νίκου Εγγονόπουλου και του Giorgio De Chirico και ακούμε Kurt Weill και Igor Stravinsky. Επικεντρωνόμαστε στο πώς γνωστά σε μας αντικείμενα μέσα στον σουρεαλισμό αλλάζουν όψη, αναλογίες, υλικό και σύσταση. Βλέπουμε μουσικά όργανα του Εγγονόπουλου, τα τοπία του Ντε Κίρικο… Ακούγοντας την μουσική κλείνουμε τα μάτια και φανταζόμαστε ένα αντικείμενο μας να αλλάζει όψη, να λιώνει, να φουσκώνει, να βγάζει μαλλιά ή και να μιλάει. Με την βοήθεια ενός ζαριού τυχαία στοιχεία έρχονται να προστεθούν στο αντικείμενό μας. Φτιάχνουμε το δικό μας φανταστικό αντικείμενο από πηλό.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου
ηλικίες 5 έως και 8 ετών
διάρκεια εργαστηρίου: μιάμιση ώρα
12:30 πμ – 14:00 μμ
κόστος συμμετοχής :14 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)

πληροφορίες / κρατήσεις θέσεων
στη γραμματεία του Κλασσικού Ωδείου
Ασπασίας 67, Χολαργός
210 6526 250
info@klassiko.gr