“Περί Τέχνης” – Κορά, το African Delta Blues… ένα σπάνιο αφρικάνικο έγχορδο

της Γεωργίας Θεοδωροπούλου

 

Το kora είναι ένα από τα όργανα που χρησιμοποιούνται στις οικογένειες Jali των ανθρώπων Mande στη Δυτική Αφρική (Γουινέα, Γουινέα Μπισσάου, Μάλι, Σενεγάλη και Γκάμπια).

 

Το κορά είναι φτιαγμένο από ένα μεγάλο calabash (κολοκύθα), κομμένο στη μέση και καλυμμένο με δέρμα αγελάδας για να κάνει ένα αντηχείο και με μακρύ λαιμό από σκληρό ξύλο. Το δέρμα υποστηρίζεται από δύο λαβές στο κάτω μέρος. Έχει 21 χορδές, καθεμία από τις οποίες παίζει διαφορετική νότα. Αυτές οι χορδές υποστηρίζονται από μια εγκοπή (διπλή ανεξάρτητη γέφυρα).  Ο ήχος ενός κορά μοιάζει με εκείνον της άρπας, αν και όταν παίζεται με το παραδοσιακό στυλ μοιάζει με μια κιθάρα που παίζεται με την τεχνική flamenco ή Delta blues.

Η προέλευσή του είναι ασαφής, αλλά αποτελεί μέρος μιας προφορικής παράδοσης που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Τα παιδιά σε οικογένειες Jali μεγαλώνουν με την ιστορία, τους μύθους και τη μουσική και αρχίζουν να μαθαίνουν ένα όργανο σε νεαρή ηλικία. Οι οικογένειες Jali της Δυτικής Αφρικής είναι μια κάστα μουσικών από το λαό των Mande που κληρονομούν την δεξιοτεχνία τους στους απογόνους τους και είναι κάτι περισσότερο από μουσικοί. Είναι αφηγητές, γενεαλογικοί, ιστορικοί και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία σε κάθε σημαντική εκδήλωση όπως τελετές ονομασίας και γάμους. Οι ιστορίες και τα τραγούδια που αφηγούνται είναι οι ιστορίες των μεγάλων πολεμιστών, των Βασιλέων, των ίδιων των Jali και των προστατών που τους υποστήριζαν.

Η πρώτη γραπτή αναφορά στην κορά δημοσιεύθηκε το 1799 από τον σκωτσέζο εξερευνητή Mungo Park. Κάπου κατά μήκος της εξερεύνησης του Πάρκου στην ενδοχώρα από τις εκβολές του ποταμού Γκάμπια έδωσε μαρτυρία για μια παράσταση πάλης, χορού και μουσικής της Δυτικής Αφρικής.

Το 1971, ο Sidiki Diabate, γνωστός στην εποχή του ως «βασιλιάς του κορά», ενώθηκε με έναν άλλο βιρτουόζο τον Djelimadi Sissoko, για να ηχογραφήσει το Ancient Strings, το οποίο βοήθησε στην εισαγωγή του οργάνου στο δυτικό κοινό. Ο πιο διάσημος ζωντανός παίκτης του κορά είναι μάλλον ο Toumani  -γιός του Sidiki- ο οποίος προέρχεται από 71 γενιές παικτών κορά και όπως λέει «Η Κορά ήταν δώρο από τον Θεό για μένα».

 

 

 

 


info@klassiko.gr

www.facebook.com/klassiko.odeio