“Περί Τέχνης”: Αυτό το μήνυμα είναι για σένα… Bob Marley and “The I Threes”

της Γεωργίας Θεοδωροπούλου 

Το πνευματικό και πολιτικό μήνυμα του Bob Marley είναι μεγάλο μέρος της κληρονομιάς του και τα τραγούδια του πάντα άγγιζαν ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ο μεγαλύτερος γιος του Bob και της Rita Marley, επικεφαλής της μπάντας Ziggy Marley and the Melody Makers, είναι πεπεισμένος πως εάν ο πατέρας του ήταν ακόμα ζωντανός

“θα έλεγε τα ίδια πράγματα, θα εστίαζε στα θέματα που τον απασχολούσαν περισσότερο – στην κοινωνική αδικία, στον ρατσισμό, στον ιμπεριαλισμό, στη χειραφέτηση. Θα στρεφόταν προς τους πρόσφυγες όπως έκανε με τον δίσκο του Exodus”. 

Το τραγούδι Three Little Birds ηχογραφήθηκε το 1977 και εμφανίστηκε ως το 4ο κομμάτι στη δεύτερη πλευρά του άλμπουμ “Exodus” του Bob Marley and the Wailers. Κυκλοφόρησε ως single στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, και έφτασε στη 17η θέση στο UK Singles Chart.

Η έμπνευση του Bob Marley για τους στίχους του Three Little Birds παραμένει αμφισβητήσιμη από πολλούς.

Rise up this morning / Smiled with the rising sun
Three little birds / Pitch by my doorstep
Singing sweet songs / Of melodies pure and true
Saying: This is my message to you

Singing don’t worry about a thing
Cause every little thing gonna be all right

Σύμφωνα πάντως με τον Gilly Gilbert, στενό φίλο του Bob ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν παρών όταν γράφτηκε το τραγούδι, η έμπνευση για τους στίχους ήταν από τρία πραγματικά πουλιά. «Θυμάμαι τα τρία μικρά πουλιά», είπε στη συγγραφέα/δημοσιογράφο Vivien Goldman το 2006. «Ήταν όμορφα πουλιά που έρχονταν δίπλα στο παράθυρο του Bob στο Hope Road»

.

Ωστόσο, το reggae group “The I Threes”, ισχυρίζονται ότι είναι πραγματικά μια αναφορά σε αυτές. Οι τρεις τραγουδίστριες (Rita Marley, Marcia Griffiths και Judy Mowatt) που κέρδισαν τη φήμη για τα φωνητικά τους στις παραστάσεις του Marley, βρήκαν το δικό τους νόημα στους στίχους του τραγουδιού. Ο Bob τις ονόμαζε μερικές φορές τα «τρία μικρά πουλιά» του. Η Marcia Griffiths είπε για το τραγούδι: «Μας άρεσε πολύ. Ακόμα και όταν το ηχογραφήσαμε, ξέραμε ότι ήταν το τραγούδι μας.” “Όταν μετά από μια παράσταση μας καλούσαν για encore, μερικές φορές οι άνθρωποι ήθελαν να επιστρέψουμε στη σκηνή ακόμη και τέσσερις φορές. Ο Bob τότε έλεγε: Τι λένε τα Three Little Birds μου;”

Δεκαετίες μετά την ηχογράφηση του Marley, το “Three Little Birds” έγινε ένα βήμα για καλλιτέχνες που αναζητούσαν ένα τραγούδι που προσέφερε ελπίδα και χαρά μπροστά στα προβλήματα της ζωής. Οι Wendy & Lisa, πρώην Prince ‘s Revolution,δημιούργησαν μια έκδοση που παρουσίασε η για το αμερικανικό τηλεοπτικό δράμα Touch το 2012.

Οι Maroon 5 έδωσαν την ερμηνεία τους το 2018. Ο Robbie Williams  το τραγούδησε για το “Corona-oke” στο Instagram κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Coronavirus 2020. Οι Ziggy Marley και Sean Paul το ηχογράφησαν για την ταινία κινουμένων σχεδίων του 2004 Shark Tale και ο Steven Marley κάνει remix στο Legend: Remixed. Ο Billy Ocean το συμπεριλαμβάνει στη συλλογή The Best Of και το τραγούδι επίσης χαρίζει τον τίτλο σε μια συλλογή του Βραζιλιάνικου θρύλου Gilberto Gil. Μια εκδοχή στο παιδικό Britain’s Got Talent, από τον Connie Talbot, ήταν μια εμφανής επιτυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το 2008.

Το πρωτότυπο όμως του Bob Marley παραμένει μοναδικό και είναι ένα από τα τραγούδια που παρουσιάζονται στο άλμπουμ συλλογής του 1984 “Legend” by Bob Marley and the Wailers. Το άλμπουμ θεωρείται ως το πιο επιτυχημένο άλμπουμ reggae όλων των εποχών.