Μουσική: “Η γλώσσα της ψυχής”

της Γεωργίας Θεοδωροπούλου 

Αν η έκφραση των συναισθημάτων μόνο με τη βοήθεια ήχων δίνει κάποιο αποτέλεσμα, τότε αδιαμφισβήτητα αυτό είναι η Μουσική.  Η μουσική γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο.  Βρίσκεται στον ανθρώπινο λόγο, στους κραδασμούς της φωνής, εκφράζει τον χαρακτήρα του, εξωτερικεύει τον ψυχικό του κόσμο.  Η “γλώσσα της ψυχής”, όπως την ονόμασαν, προήλθε από ήχους της φύσης, όπως το κελάηδημα των πουλιών, αλλά και από ήχους που οι ίδιοι οι άνθρωποι επαναλάμβαναν μέσα στη καθημερινότητά τους, όπως ήχοι από τη δουλειά και τις διάφορες ενασχολήσεις. Η ανθρώπινη φύση πάντα θα την έχει ανάγκη.

H μουσική διαρκώς μεταβάλλεται, εξελίσσεται και τα ακούσματα αλλάζουν κάθε φορά που κάτι καινούργιο προστίθεται. Μέσα από αυτή δημιουργούνται εικόνες και όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Μας ταξιδεύει στο παρελθόν ενώ είναι και η πυξίδα μας για το μέλλον.

Η μουσική λοιπόν είναι σημαντική γιατί δημιουργείται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και γιατί υπάρχει για να εκφράσει όλα μας τα θέλω, τα πρέπει, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που μας χαρακτηρίζουν. Είναι μια γλώσσα που τη μιλάμε όλοι και την μεταφράζουμε ανάλογα με τα βιώματά μας και την ψυχοσύνθεσή μας. Είναι συνάμα, μια γλώσσα τόσο πλούσια που έχει πληθώρα “διαλέκτων” τζαζ, ποπ, ροκ, σόουλ, φάνκυ, μπλουζ, παραδοσιακή, κλασική κτλ. Όλες με τον ίδιο σκοπό, όλες να εκφράσουν εμάς και τις καταστάσεις που βιώνουμε.

Η μουσική είναι η αγωγή της ψυχής η οποία ερμηνεύει τον κόσμο μας. Βέβαια εμείς είμαστε αυτοί που θα επιλέξουμε, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, τη μόρφωση, την ιδιοσυγκρασία, το κοινωνικό-πολιτιστικό και κληρονομικό περιβάλλον μας, το μουσικό είδος που μας εκφράζει καλύτερα.

Η Μουσική είναι μια απ’ τις σπουδαιότερες κατακτήσεις της ανθρώπινης εξέλιξης!