Λήδα Βαρβαρούση

Καλλιτεχνικό & Εικαστικό Εργαστήρι

Η Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών Βακαλό.

Έχει γράψει 15 βιβλία και εικονογραφήσει περί τα 200 βιβλία στην Ελλάδα από τα οποία πολλά κυκλοφορούν σε πολλές χώρες. Μέσα σε αυτά τα πιο γνωστά είναι η σειρά της «Τρελοδαγκωνίτσες» που γράφει και εικονογραφεί, ο Τριγωνοψαρούλης και ο Μαικ ο Φασολάκης.

Έχει βραβευθεί με πρώτο διεθνές βραβείο εικονογράφησης από το SouthEastEuropeChildrenLiteratureCenter- SofiaBulgaria, για το βιβλίο της «Ένα Σκουλίκι με φτερά»-σειρά «Τρελοδαγκωνίτσες», εκδ. Παπαδόπουλος.

Έχει εικονογραφήσει το αναγνωστικό της Α΄ δημοτικού «Η γλώσσα μου» και το λεξικό της Α’ και Β’ δημοτικού.

Συνεργάζεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Ενωσης στην Ελλάδα με το βιβλίο της «Μια παρέα με καρδιά» που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της Ευρώπης.

Δημιουργεί τη μασκώτ «Ελπίδα» που διακοσμεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα»

Με το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα», συνεργάζεται στενά με σχολεία, νηπιαγωγεία βιβλιοθήκες και δήμους για την διάδωση της φιλαναγνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι μέλος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου (του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Το 1983 εργάστηκε ως εικονογράφος σε εταιρεία παραγωγής ταινιών και κινουμένων σχεδίων, ενώ από το 1985 σε διαφημιστικές εταιρείες, ως καλλιτεχνική διευθύντρια δημιουργικού. Το 1990 κέρδισε το πρώτο και το δεύτερο βραβείο του Φεστιβάλ Διαφήμισης, για την καμπάνια «Σαντορίνη» της εταιρείας Μπουτάρη. Από το 1993 έως σήμερα, έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 40 παιδικά βιβλία. Το 2000 αρχίζει να γράφει και να εικονογραφεί τη σειρά Τρελοδαγκωνίτσες για τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Βιβλία της σειράς: Ένα φίδι τρομερό, Ένας καλόκαρδος καρχαρίας, Ένας πολύ γλυκός λύκος, Μια αράχνη μόνη ψάχνει, Προσοχή! Το πρόβατο δαγκώνει! κ. ά.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις εικονογράφησης για παιδιά στην Μπολόνια (1995 και 2004) και στην Μπρατισλάβα(1996), ενώ έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση ζωγραφικής στη Ζυρίχη, στον πολιτιστικό χώρο του DelphiReissen (1998). Επίσης, έλαβε μέρος στο εικαστικό δρώμενο Cowparade 2006 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συμμετείχε στην έκθεση εικονογράφησης για παιδιά στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας (1977), στην έκθεση για την Ημέρα του Παιδιού στην Ελληνική Πρεσβεία της Άγκυρας (2005) και στην ομαδική έκθεση Άνθρωποι, χρώμα και σίδερο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (2006).

Ασχολείται με παρουσιάσεις παραμυθιών και εικονογράφησης, εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων, σχολείων και δήμων σε όλη την Ελλάδα για τα παιδιά. Είναι Υποψήφια για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2016.

Links:

παρουσίαση στο biblionet.gr

Συνέντευξη στον «Μικρό Αναγνώστη»

Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα – Βίντεο

 

Πία Πιερράκου

Μοντέρνο Τραγούδι, Θεωρητικά, Διεύθυνση Χορωδίας, Διεύθυνση Ορχήστρας