Νίκος Παναγιωτίδης

Αναγεννησιακό Λαούτο, Θεόρβη , Μπάσο Κοντίνουο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Δημήτρη Φάμπα και τον Roberto Aussel και ανώτερα θεωρητικά με τον Γιάννη Αυγερινό και τον Μιχάλη Τραυλό. Στο Μεταπτυχιακό τμήμα Παλιάς μουσικής της Μουσικής Ακαδημίας Guildhall του Λονδίνου μελέτησε Αναγεννησιακό λαούτο, θεόρβη, Μπαρόκ λαούτο και Basso Continuo με βασικό καθηγητή τον Nigel North, ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος ειδικών σεμιναρίων με Έλληνες και ξένους καθηγητές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ως κλασικός κιθαρίστας έχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες τόσο ως σολίστ όσο και ως μέλος μικρών συνόλων Μουσικής Δωματίου, που ήταν πάντα μέσα στα κύρια ενδιαφέροντά του. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με γνωστούς συνθέτες και τραγουδιστές στο χώρο του τραγουδιού σε συναυλίες, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, μουσική για θέατρο και δισκογραφία, ενώ συνεχίζει πάντα να εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές με μικρά σχήματα. Ως ραδιοφωνικός παραγωγός εργάστηκε σε Δημοτικούς ραδιοσταθμούς του Πειραιά και του Βόλου, αλλά και επί 3 χρόνια στο Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Έχει επίσης αναλάβει την μουσική επιμέλεια τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ.

Ως λαουτίστας έχει επίσης εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως σολίστ και σε σύμπραξη με διάφορα σύνολα Μεσαιωνικής, Αναγεννησιακής και Μπαρόκ μουσικής και ορχήστρες σε Μπαρόκ ρεπερτόριο. Υπήρξε μέλος του διεθνούς σύνθεσης συνόλου Blanmerle Ensemble που έδωσε συναυλίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και ηχογράφησε στη Γερμανία CD με Ιταλική και Ισπανική μουσική του 17ου αιώνα, ενώ έχει συμμετάσχει και στο δίσκο των Sinfonia “Natività di Cristo”. Το 1999 έκανε την έκδοση από την πρωτότυπη παρτιτούρα, έπαιξε και διηύθυνε την όπερα “Ευρυδίκη” του Jacopo Peri (1600) στο Φεστιβάλ των Δελφών, ενώ το 2001 είχε την επιμέλεια του Continuo και των recitativi της όπερας “Oλυμπιάδα” του Antonio Vivaldi, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, με Έλληνες και ξένους σολίστ και την Συμφωνική Ορχήστρα Bόλου. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ως σολίστ της 5χορδης Μπαρόκ κιθάρας.

Η, ενίοτε αυτοσχεδιαστική, μουσική συνοδεία αφήγησης ή απαγγελίας ποίησης, με λαούτο, κιθάρα ή πολίτικη λάφτα είναι ιδιαίτερο κομμάτι της δραστηριότητάς του. Έχει συνεργαστεί με τη Φίλια Δενδρινού, τον Στέλιο Πελασγό και την θεατρική ομάδα “Χώρος”, σε παραστάσεις μεταξύ άλλων και στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Δίδαξε κιθάρα και θεωρητικά επί πολλά χρόνια στην Αθήνα, ενώ συνεχίζει σε Ωδεία και στο Μουσικό Σχολείο του Βόλου, όπου επέλεξε να κατοικεί τα τελευταία χρόνια, διδάσκοντας παράλληλα λαούτο και Basso Continuo. Συχνά παραδίδει σεμινάρια ερμηνείας της Αναγεννησιακής και Μπαρόκ μουσικής, πάντα με έμφαση στην κατανόηση της μουσικής σκέψης και γλώσσας και την ανάλυση του μουσικού κειμένου, για την οποία το συγκεκριμένο ρεπερτόριο είναι πολύτιμο εργαλείο.

 

Links:

 

Πία Πιερράκου

Μοντέρνο Τραγούδι, Θεωρητικά, Διεύθυνση Χορωδίας, Διεύθυνση Ορχήστρας