Καλλιτεχνικό & Εικαστικό Εργαστήρι για παιδιά από 6 ετών

Εικαστικές Δράσεις με την Ελίνα Γεροντή

Η επαφή με την τέχνη είναι καθοριστικής σημασίας για τα παιδιά και η προσφορά της πολύμορφη και πολυδιάστατη. Ερχόμενα σε επαφή μαζί της, τα παιδιά αναπτύσσουν τις νοητικές, καλλιτεχνικές και συναισθηματικές τους ικανότητες, αποκτούν πρωτοβουλία και δεν διστάζουν να πειραματιστούν με πρωτότυπες ιδέες.

Το εν λόγο πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά, ηλικίας 6++. Τα μαθήματα θα διαρκούν 50 λεπτά και θα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, σε ολιγομελή τμήματα  5-7 παιδιών.

Κύριος στόχος των μαθημάτων είναι η επαφή των παιδιών με την τέχνη, καθώς επίσης η εξερεύνηση και η ανάδειξη των εκφραστικών τους δεξιοτήτων.

Τα οφέλη του προγράμματος είναι άμεσα:

Μέσα από την συμμετοχή στις εικαστικές δραστηριότητες και την άμεση επαφή με τα χρώματα και τα υλικά, το παιδί

  • αποκτά δημιουργικό πνεύμα και δημιουργική, οπτική αντίληψη,
  • εξοικειώνεται με διάφορα μέσα και υλικά, όπως για παράδειγμα ο πηλός, η πλαστελίνη κλπ.,
  • αποκτά θεωρητικές γνώσεις και έρχεται σε επαφή με το έργο μεγάλων καλλιτεχνών και
  • μαθαίνει να εργάζεται συλλογικά και ατομικά, να πειραματίζεται, να παρουσιάζει ιδέες και να διαμορφώνει την δική του προσωπική και αισθητική άποψη.

Ως αποτέλεσμα της επαφής των παιδιών με την τέχνη, αναδύονται και άλλα οφέλη:

  • η ανάπτυξη συλλογικού πνεύματος, αυτοπεποίθησης και αυτογνωσίας,
  • η βελτίωση της συγκέντρωσης και της πειθαρχίας,
  • η εξέλιξη των εκφραστικών ικανοτήτων,
  • η απελευθέρωση της φαντασίας και των δημιουργικών ικανοτήτων και
  • η κατανόηση του φαινομένου της τέχνης και τη συμβολή της στον πολιτισμό.

Στα πρώτα, εισαγωγικά μαθήματα  δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να παίζουν ελεύθερα με τα χρώματα και τα υλικά, έτσι ώστε να εξοικειωθούν με τον χώρο, τα μέσα, τους συμμαθητές τους και την δασκάλα. Λαμβάνουν μέρος σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και παιχνίδια και συμμετέχουν ενεργά στον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής και των χρωμάτων, με σκοπό να γνωριστούν μεταξύ τους και να αποκτήσουν αίσθημα οικειότητας και συλλογικότητας.

Σταδιακά και με την καθοδήγηση της δασκάλας, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικές τεχνικές και υλικά, με σκοπό να αναπτύξουν ολόπλευρα τα ταλέντα τους, να εκφραστούν και να ανακαλύψουν το προσωπικό τους ύφος. Έτσι μετέχουν σε μια σειρά από ατομικές και συλλογικές δραστηριότητες (καλλιτεχνικά και κατασκευαστικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, κατασκευές και ζωγραφιές) που αναπτύσσουν τη φαντασία και τους επιτρέπουν πολύπλευρη έκφραση. Διάφορα υλικά όπως τα χρώματα, ο πηλός, το χαρτί, το ξύλο, η πλαστελίνη και άλλα υλικά, μεταμορφώνονται σε μικρά έργα τέχνης.

Παράλληλα, κάθε μάθημα συνοδεύεται από ένα θεωρητικό μέρος, το όποιο  συμπεριλαμβάνει αναφορές σε καλλιτέχνες και σημαντικά έργα τέχνης (παρουσίαση με φωτογραφικό υλικό) και εξοικείωση των παιδιών με την εικαστική γλώσσα ( π.χ. σημείο, γραμμή, βασικά/συμπληρωματικά χρώματα, τονικές διαβαθμίσεις).

Απώτερος στόχος του θεωρητικού αυτού μέρους είναι η εξοικείωση του παιδιού με διάφορους μεγάλους καλλιτέχνες, η δυνατότητα ανάλυσης έργων τέχνης, η κατανόηση του φαινομένου της τέχνης γενικότερα, και η συμβολή των τεχνών στον πολιτισμό.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οργανώνεται έκθεση με τις δημιουργίες των παιδιών, έτσι ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε συγγενείς και φίλους.

Υλικά που χρειάζονται:
– Μαρκαδόροι
– Ξυλομπογιές
– Ακουαρέλα
– Πινέλα
– Κηρομπογιές
– Πλαστελίνη
– Πηλός
– Χαρτόνια

 

Βρείτε μας στο Facebook