Θεατρικό Παιχνίδι

βιωματική δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες

1. Παιδικό τμήμα


Πρόκειται για μια βιωματική δραστηριότητα στην οποία τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά. Το θέατρο, η κίνηση, η μουσική, τα εικαστικά, το παραμύθι, συνδυασμένα με την έμφυτη τάση του παιδιού για μίμηση μας οδηγούν στη δράση. Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν ατομικά ή ομαδικά, δοκιμάζουν ρόλους και τους διευρύνουν με τις δικές τους ιδέες. Μέσα από το παιχνίδι παίρνουν πρωτοβουλίες, οδηγούνται σε προσωπικές λύσεις, ψυχαγωγούνται, διευρύνουν τις γνώσεις τους, εξελίσσονται κοινωνικά και συναισθηματικά.

Στόχος…

…να βοηθήσει τα παιδιά να εκφραστούν, να βελτιώσουν την αυτοεικόνα τους και το αυτοσυναίσθημά τους. Να τους δώσει τη δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσα από βιωματικές εμπειρίες, να πλουτίσουν το λεξιλόγιο τους και να ευαισθητοποιηθούν προς τις τέχνες. Να μεταλλάξουν τη σχέση τους με τους άλλους και να γευτούν τη χαρά της συνδημιουργίας και της συνεργασίας και τέλος να διασκεδάσουν και να λειτουργήσουν χωρίς να αφομοιώνονται και να εξουθενώνονται ως πρόσωπα.

Η δομή….

  • Προκαταρκτικό στάδιο

Ασκήσεις : γνωριμίας με το χώρο, με την ομάδα, με το σώμα / Κινητικές, συντονισμού του σώματος / Εμπιστοσύνης, επικοινωνίας, ξεμπλοκαρίσματος / Μνήμης, φαντασίας / Φωνητικές, σιωπής / Χαλάρωσης κ.τ.λ.

  •  Στάδιο δραματοποίησης

Αυτοσχεδιασμοί / Δράση με οπτικά, ακουστικά ερεθίσματα (φωτογραφίες, διαφάνειες, μουσική, διάφορα υλικά κ.τ.λ. / Σύνθεση ιστοριών.

  •  Στάδιο αξολόγησης

Συζήτηση, ζωγραφική, κολλάζ, γράμμα, ποίημα, φωτογραφίες, κουκλοθέατρο κ.τ.λ.

Θεματολογία

  •  Δουλεύουμε με υλικά και αντικείμενα όπως στεφάνια, μπαλόνια, κορδέλες, πανιά, εφημερίδες, φωτογραφίες, αγάλματα, μουσικά όργανα κ.λ.π.
  • Δουλεύουμε με κεντρικό άξονα ένα θέμα: τα στοιχεία της φύσης, η φιλία, τα συναισθήματα, τα όνειρα κ.λ.π.
  •  Η λογοτεχνία, ελληνική και ξένη: ποίηση, παραμύθια, διηγήματα, κόμικς, μύθοι.
  •  Τα εικαστικά σαν ερέθισμα για κινητική και θεατρική δράση: χρώμα, πηλός, έργα ζωγραφικής.

2.Τμήμα εφήβων

seminario_theatriko-paixnidi-decembrios2013-1Οι ανάγκες των εφήβων αποτελούν τον ζωτικό πυρήνα αυτής της βιωματικής δραστηριότητας. Οι αναζητήσεις τους αποκρυσταλλώνονται μέσα από την κίνηση και το παιχνίδι και οδηγούν στην έκφραση, την επικοινωνία και τη συνεργασία.

Οι ασκήσεις ενεργοποίησης, εμπιστοσύνης, ανθρώπινης επαφής, ρυθμού, σωματικής έκφρασης, φαντασίας, λόγου, παιχνίδια ρόλων κ.λ.π. δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να βρούμε τη θέση μας μέσα στην ομάδα χωρίς να εξουδετερώνεται η ατομικότητά μας. Οι τέχνες όπως το θέατρο, η μουσική, ο χορός προσεγγίζονται μέσα από τη δράση και με την επικοινωνιακή τους δύναμη, την παιδευτική τους αξία και τις ψυχοθεραπευτικές τους ιδιότητες μας ανοίγουν νέους δρόμους για τη ζωή.

Στο τέλος της χρονιάς μπορεί να οργανωθεί μια θεατρική παράσταση στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη της ομάδας. Το έργο που επιλέγουμε μπορεί να είναι πρωτότυπο ή διασκευασμένο ανάλογα με την επιθυμία, τους πειραματισμούς και τους στόχους της ομάδας.


2.Τμήμα ενηλίκων

Το παιχνίδι δεν αφορά μόνο την παιδική ηλικία. Αποτελεί πανάρχαια και διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου και συνιστά μέσο απελευθέρωσης, έκφρασης, εσωτερικής αναζήτησης, καλλιέργειας, επικοινωνίας.

Μέσα από μια σειρά ασκήσεων και παιχνιδιών ενεργοποίησης, εμπιστοσύνης, ανθρώπινης επαφής, ρυθμού, σωματικής έκφρασης, φαντασίας, λόγου, παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμούς κ.λ.π. οδηγούμαστε στη δράση. Οι τέχνες όπως το θέατρο, η μουσική, ο χορός, τα εικαστικά προσεγγίζονται βιωματικά και αναπλάθονται δημιουργικά.

Μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να εκφραστούν αντιμετωπίζοντας τις συστολές τους, συνειδητοποιούν τις εκφραστικές δυνατότητές τους και τις εξελίσσουν. Ταυτόχρονα, ως μέλη μιας ομάδας δημιουργούν συλλογικά, επικοινωνούν, διερευνούν τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Έρχονται σε επαφή με τον χώρο του θεάτρου, εκτονώνονται και ψυχαγωγούνται.

Σε ποιους απευθύνεται

Το θεατρικό παιχνίδι για ενηλίκους απευθύνεται:

  •  σε όσους επιθυμούν να βρουν δημιουργική διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο τους
  •  στους ευαισθητοποιημένους γονείς που ενδιαφέρονται να μεταλλάξουν δημιουργικά τη σχέση τους με τα παιδιά τους
  •  στους παιδαγωγούς και τους επαγγελματίες που δουλεύουν με ανθρώπινο δυναμικό

Οι συμμετέχοντες έρχονται με άνετα ρούχα ώστε να διευκολύνεται η κίνηση τους.


 

Βρείτε μας στο Facebook