Έγχορδα

Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κοντραμπάσο

Τα έγχορδα όργανα της Συμφωνικής ορχήστρας αποτελούν ίσως το βασικότερο τμήμα της.

  • Βιολί
  • Βιόλα
  • Βιολοντσέλλο
  • Κόντραμπάσο

 

Το βιολί

θεωρείται ο βασιλιάς των οργάνων. Υπήρξε στις αρχές τις ιστορίας του, εδώ και 350 χρόνια ,ένα όργανο που απλώς συνόδευε τη μουσική σε χορούς και πανηγύρια και – για φαντάσου – οι βιολιστές είχαν τη φήμη κατώτερων μουσικών! Σήμερα φυσικά το βιολί είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα σόλο μουσικά όργανα.

 

Η βιόλα

 

 

 

 

 

 

 

 

είναι έγχορδο μουσικό όργανο που μοιάζει με το βιολί και παίζεται επίσης με δοξάρι που αποτελείται από 200-250 τρίχες ουράς αλόγου. Ο ήχος της είναι βαρύτερος από του βιολιού. Εξελίχτηκε ταυτόχρονα με το βιολί και έχει το ίδιο σχήμα, με τη διαφορά πως είναι λίγο μεγαλύτερη σε διαστάσεις, ενώ παίζεται και αυτή τοποθετημένη στον ώμο.

 

Το βιολοντσέλο

 

 

 

 

 

 

ή αλλιώς Τσέλο, είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο που και αυτό παίζεται με δοξάρι. Ο βιολοντσελίστας, είναι πάντα καθιστός, τοποθετεί το βιολοντσέλο ανάμεσα στα πόδια του και το στηρίζει στο έδαφος. Έχει πλούσιο και δυνατό ήχο και είναι βασικό όργανο τόσο στη μουσική δωματίου όσο και στη συμφωνική ορχήστρα.

 

Το κοντραμπάσο

 

 

 

 

 

 

ή αλλιώς βαθύχορδο, είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται και με δοξάρι, αλλά και με δάχτυλα. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος και με τον πιο βαθύ ήχο από τα μέλη της “οικογένειας” του βιολιού. Παίζεται με το κάτω μέρος να στηρίζεται στο έδαφος με τη βοήθεια μεταλλικής ράβδου.

 

Βρείτε μας στο Facebook