Πιάνο

...το "καλά συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο"

Ο “Βασιλιάς της πολυφωνίας”! 

… με τις σχεδόν 7,5 οκτάβες και τα 88 πλήκτρα του παράγει ταυτόχρονα πολλούς ήχους,  προσφέροντας μια εκπληκτική ποικιλία έκφρασης.

… εντάσσεται στην κατηγορία των χορδόφωνων αλλά όπως ξέρουμε όλοι παίζεται με πλήκτρα, τα οποία όταν πατηθούν  σηκώνουν σφυράκια που χτυπούν τις χορδές του, παράγοντας  έτσι ήχους.

Η λέξη πιάνο είναι μια συντόμευση της ιταλικής λέξης Pianoforte. Στα ιταλικά  piano και forte  σημαίνουν “μαλακά” και “ισχυρά”, αντίστοιχα.

Τα πρώτα πιάνα εφευρέθηκαν γύρω στα 1700. Οι πρόγονοί τους υπήρξαν το κλαβίχορδο (Clavichord) και φυικά το τσέμπαλο (Cembalo).

Και τα πεντάλ;;

Το “αριστερό” είναι το σιγανό (una corda): πατώντας το, σηκώνεται ένας μοχλός που κάνει τον ήχο σαφώς σιγανότερο. Το “δεξί” πεντάλ, που ονομάζεται πεντάλ διαρκείας, ανασηκώνει τους σιωπητήρες από τις χορδές και δίνει “sustain”, δηλαδή διατηρεί τον ήχο.

Τα περισσότερα έργα για πιάνο είναι γραμμένα αποκλειστικά γι’ αυτό (έργα για πιάνο), ωστόσο έχουν γραφεί και αρκετά έργα στα οποία το πιάνο συμμετέχει σε συμφωνική ορχήστρα είτε ως όργανο με προεξάρχοντα ρόλο (κονσέρτα για πιάνο) είτε και ως όργανο της ορχήστρας. Σημαντικό ρόλο έχει επίσης στην τζαζ ή στην μπλουζ.

Στο Κλασσικό Ωδείο πιάνο διδάσκουν η Δήμητρα Ροζάκη, η Μάρθα Τοκατλίδου , η Θέλγια Γρύλλη και ο Ανδρέας Μερτζέλος.

Τα μαθήματα είναι ατομικά και μπορούν να τα παρακολουθήσουν σπουδαστές όλων των ηλικιών.

  

 

 

Βρείτε μας στο Facebook