“Είμαι ένας ή πολλοί;” του Δημήτρη Γασπαράτου, από τις Εκδόσεις 3Α – Παρουσίαση 3 Απριλίου, 19:30

Ο Δημήτρης Γασπαράτος,  μέλος της διοίκησης και καθηγητής του Κλασσικού Ωδείου, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 3Α με τίτλο:

“ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΑ – Είμαι ένας ή πολλοί; “

“Η πρακτική της Εργασίας του Γκουρτζίεφ μέσα από τη Θεατρική Εμπειρία”.

 

 

 


Στο βιβλίο εξηγείται ο στόχος και οι επιδιώξεις του Θεάτρου του Ιερού, της θεατρικής παράδοσης που, από το 1991 δημιουργεί η ΡΟΔΑ υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Περετζή: οι ηθοποιοί διερευνούν τη δυνατότητα να δουν αντικειμενικά τον Εαυτό τους και τη συμπεριφορά τους. Στην επιδίωξη τους αυτή έρχονται αντιμέτωποι με τις τυποποιημένες τους αντιδράσεις και τις μη-αυθεντικές εικόνες που έχουν για τον Κόσμο, οι οποίες τους κλείνουν το δρόμο προς την άμεση σχέση που θα μπορούσαν να έχουν, και με το ρόλο τους στο θέατρο αλλά και με την ίδια τους τη ζωή.

 

Το Θέατρο Ρόδα, πρωτοπορώντας,  πραγματοποιεί μια βαθιά τομή στο θέμα της πνευματικής ανάπτυξης και της σχέσης της με τη θεατρική εμπειρία. Στο βιβλίο «Είμαι ένας ή πολλοί;» τίθενται χωρίς περιστροφές τα κεντρικά ερωτήματα σχετικά με τα προσωπικά εμπόδια που συναντά ο ηθοποιός του Θεάτρου του Ιερού αλλά και, γενικότερα, ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να ασκηθεί, για να εργαστεί εσωτερικά.

 

Gilgames 2Ο Δημήτρης Γασπαράτος έχει τιμηθεί από την  Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με  Έπαινο «Κάρολος Κουν» 2014 Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Έργο για την δυναμική του ερμηνεία ως «Γκιλγκαμές» στην ομώνυμη σκηνική σύνθεση της ΡΟΔΑ σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή. Από το 2001 είναι μόνιμο μέλος της Ομάδας ΡΟΔΑ έχοντας συμμετάσχει, τόσο σαν μουσικός όσο και σαν ηθοποιός, σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αρχαίο Ωδείο Πατρών, ACS, Γαλλικό Ινστιτούτο, Radio City, κ.α), μέρος των οποίων έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς από το CNN.  Κείμενα του έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο «Θέατρο ΡΟΔΑ-Κινούμενοι Καθρέφτες» της Ιφιγένειας Μακρή (εκδόσεις ΚΟΑΝ, 2007), ενώ συμμετείχε στην ηχογράφηση του CD “Seekers” σε μουσική Gurdjieff  και ενορχήστρωση Μαρίας Περετζή (3 Alpha Records, 2013).

Τα κείμενα του συγγραφέα καθώς και των υπόλοιπων μελών της Ομάδας ΡΟΔΑ που συγγράφουν στο νέο αυτό βιβλίο, αποτελούν σπάνιες μαρτυρίες του πνευματικού αγώνα που κάνει ο ηθοποιός ακολουθώντας και εφαρμόζοντας πρακτικά τη διδασκαλία του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Γεώργιου Γεωργιάδη (Γκουρτζίεφ).

 

Κεφάλαια όπως «Ο λύκος μέσα μου», «Περί ειλικρίνειας»«Βραχυκυκλώματα» ξεδιπλώνουν αυτοβιογραφικά, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, το εσωτερικό τοπίο των ηθοποιών, καθώς αυτοί βλέπουν να αναδύονται από μέσα τους άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους. Η συνειδητοποίηση των δεσμεύσεων αυτών και της εξάρτησης από μηχανικές συμπεριφορές ελευθερώνει από την ψευδαίσθηση των εικόνων που τρέφει καθένας για τον εαυτό του και φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα του «Ποιος είμαι πραγματικά;»

 

28. Ραξάσες από την ΡαμαγιάναΤο βιβλίο «Είμαι ένας ή πολλοί; » είναι ένα ντοκουμέντο για την αμερόληπτη χαρτογράφηση, μέσα από την άσκηση της προσοχής και της παρατήρησης του Εαυτού, του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Ο ηθοποιός της ΡΟΔΑ θα προχωρήσει μέχρι να δει με τα μάτια του τον τρόπο που παρασύρεται από αντιφατικές παρορμήσεις οι οποίες κυβερνούν τη ζωή του, την έλλειψη εσωτερικής ενότητας και ισορροπίας, καθώς και την ανάγκη της πνευματικής του πάλης με την ασυνείδητη, μηχανική του συμπεριφορά.

 

 

Με αφορμή την κυκλοφορία αυτή η Θεατρική Ομάδα ΡΟΔΑ  σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γκουρτζίεφ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στην Αίθουσα 3Α (Καποδιστρίου 106 & Ελευθερίας 1 – Ν. Ιωνία ) την Κυριακή 3 Απριλίου και ώρα 19:30.    Στην εκδήλωση περιλαμβάνονται:

– παρουσίαση του βιβλίου και συζήτηση με τον Δημήτρη Γασπαράτο και τους Σταύρο Κάππα και Δημήτρη Νέλλα, μέλη της Ομάδας που συμμετέχουν συγγραφικά στο βιβλίο.
– μουσική Γκουρτζίεφ με τον Τάκη Πατερέλη και την Πία Πιερράκου, καθηγήτρια του Κλασσικού Ωδείου και μέλος της Ομάδας ΡΟΔΑ.

 

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα:
6937422456, 6976033948, 2102836763

http://rodatheater.gr/
http://gurdjieff.org.gr/

http://www.public.gr/product/books/greek-books/art/theater/eimai-enas-i-polloi/prod8001047pp/