Η Ομάδα ΡΟΔΑ στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Βίντεο

Στο Κέντρο του Κύκλου”, το ντοκιμαντέρ του Ορφέα Περετζή για τη θεατρική Ομάδα ΡΟΔΑ, κάνει πρεμιέρα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 18 & 20 Μαρτίου 2016.

https://vimeo.com/130189826
Η ΡΟΔΑ,  μόνιμα μέλη της οποίας είναι οι καθηγητές του Κλασσικού Ωδείου Δημήτρης Γασπαράτος και η Πία Πιερράκου,  ακολουθεί μια παράδοση ενός θεάτρου του Ιερού, μιας έννοιας που συναντιέται στην άπω Ανατολή, στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Ταϋλάνδη και την Ινδονησία, που όμως στην Ευρώπη δεν έχει μέχρι στιγμής εδραιωθεί. Το αντικείμενο τέτοιων θιάσων είναι η παρουσίαση παραδοσιακών μύθων που επηρέασαν την παγκόσμια κοινωνία, ενώ τα στυλιζαρισμένα σκηνικά μέσα που χρησιμοποιούν και η θεατρική πειθαρχία που απαιτείται για να ζωντανέψουν οι ιστορίες στο θέατρο ξεπερνούν κάθε όριο λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα μέλη της ομάδας δεν είναι επαγγελματίες στο χώρο του θεάτρου.

28. Ραξάσες από την Ραμαγιάνα Alkiviadis photo 25406007_orig

Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε στιγμιότυπα από την καθημερινότητα  τεσσάρων, από τους τριανταδύο χαρακτήρες της ομάδας. Ενος καθηγητή στατιστικής, ενός ιδιωτικού υπάλληλου, ενός εργολάβου οικοδομών και μίας τεχνικού της ΙΒΜ. Όλοι τους αναφέρουν τις ασυνήθιστες σχεδόν μεταφυσικές τους εμπειρίες την ώρα που έπαιζαν σαν ηθοποιοί στη ΡΟΔΑ. Τους χωρίζουν μόνο 24 ώρες από την επόμενη παράσταση. Ο φακός καταγράφει όλη την επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας μέχρι τη στιγμή που χτυπάει και το τελευταίο καμπανάκι και βγαίνουν ένας ένας με ορμή στη σκηνή. Σε μια ατμόσφαιρα έντονης μυσταγωγίας οι χαρακτήρες μας μεταμορφώνονται σε εκστατικές φιγούρες. Η θεατρική εμπειρία γίνεται αναζήτηση του εαυτού μέσα στα σκοτεινά παρασκήνια ενός θερινού θεάτρου. “Στο Kέντρο του Kύκλου” είναι μια καταγραφή του πνευματικού ταξιδιού των μελών της ΡΟΔΑ μέσα από το θέατρο.

Η ΡΟΔΑ ιδρύθηκε το 1991 από την Μαρία Περετζή. Το 2014 η Ομάδα πήρε το Βραβείο “ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ” ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο με τον Δημήτρη Γασπαράτο σαν πρωταγωνιστή ως “Γκιλγκαμές” σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή.

 

pegasus_LARGE_t_1581_106769965Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Ορφέας Περετζής,  σπούδασε Film και Σεναριογραφία στο London Film School. Ταινίες του μικρού μήκους, προβλήθηκαν σε Φεστιβάλ όπως το Βrief Encounters της Αγγλίας. Το 2007 η ταινία του “Small Talk” τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο (Digi ) στο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας στην Ελλάδα, και με το πρώτο βραβείο σπουδαστικής του Royal Television Society της Αγγλίας. Η ταινία μικρού μήκους “Στην Ελβύν” (2014) τιμήθηκε με βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Το “Κβάντο” (2015), μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου πήρε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του Oscar qualifying “Zinebi57” και βραβεύτηκε με “Cinematic Achievement” στο Φεστιβαλ Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης.

ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
– Παρασκευή 18 Μαρτίου, 22:30 στην Αίθουσα “Τόνια Μαρκετάκη”, Αποθήκη Δ Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
– Κυριακή 20 Μαρτίου, 13:00 στην Αίθουσα “Τζον Κασσαβέτης”, Αποθήκη 1 Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια 72 λεπτά.

παραγωγή: StudioBauhaus

 

RODA - festibal theslnkii