Χρήστος Αναστασίου

Aνώτερα Θεωρητικά

Ο Χρήστος Αναστασίου γεννήθηκε στην Αθήνα (27-7-1955). Σπούδασε Aνώτερα Θεωρητικά και πήρε τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Ενορχήστρωσης και Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων.

Από το 1986 έως το 1990 μελέτησε κινησιολογία και Δ/νση Ορχήστρας με τον Λευτέρη Xαλκιαδάκη.

Συνέχισε τις σπουδές του στη Σύνθεση και στη Δ/νση Oρχήστρας με τον Θόδωρο Αντωνίου (Εθνικό Ωδείο, Δίπλωμα 1991, άριστα παμψηφεί).

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σύνθεση, Ανάλυση, Διεύθυνση Ορχήστρας και Ηλεκτρονική Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βελιγραδίου, απ’ όπου και αποφοίτησε με Master of Arts (ΜΑ) (υψηλότερη βαθμολογία και διάκριση)  με τους, Srdjan Hofman, Zoran Erić and Raiko Maksimovic.

Μελέτησε επί σειρά ετών ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο και πιάνο και ασχολήθηκε συστηματικά με τη μελέτη της Modern Jazz (σύνθεση και ενορχήστρωση).

Συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια Σύγχρονης Μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παρακολούθησε τον κύκλο σεμιναρίων Μουσικής Πληροφορικής στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (K.ΣY.M.E.), σε συνεργασία με το Κέντρο Μουσικής έρευνας του Πανεπιστημίου Columbia με θέμα «Μουσική μέσω προγραμματισμού» (1991-93) όπου και παρουσίασε πολλά έργα σε διάφορες συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει διευθύνει διάφορα μουσικά σύνολα σε συναυλίες και  σε ηχογραφήσεις σε  διάφορα studio.

Έχει δώσει επανειλημμένα διαλέξεις και έχει διδάξει σε σεμινάρια σύνθεσης για τη Σύγχρονη Μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου έχει παρουσιάσει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Βραβεύτηκε και διακρίθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς Σύνθεσης – (1990 Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης ALEA III, με το έργο «Anakyklisis» για 16 εκτελεστές Βοστόνη 1990, διεθνής Διαγωνισμός ΣύνθεσηςOLYMPIA του A’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με το έργο «Nomos» για κουαρτέτο εγχόρδων Αθήνα 1991, Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής του Bελιγραδίου, με το έργο «Variations for solo guitar» 1994, διαγωνισμός Σύγχρονης Μουσικής  Taukay’ στην Ιταλία με το έργο «Anima Mundi» (mixed media, έργο 50 λεπτών, για ψηφιακό  play – back, δύο αφηγητές, οπτικά μέσα και χοροθεατρική ομάδα, πάνω σε Ορφικά κείμενα, 2008).

Ως συνθέτης ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα και το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 120 έργα όπως, κουαρτέτα εγχόρδων, κοντσέρτα για διάφορα όργανα και ορχήστρα, έργα ορχήστρας δωματίου και συμφωνικής μουσικής, έργα για φωνή και σόλο όργανα, χορωδιακή μουσική, μουσική για θέατρο και τηλεόραση και έργα ηλεκτρονικής μουσικής.

Έργα του έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σε φεστιβάλ, κοντσέρτα και συναυλίες οργανικής και χορωδιακής μουσικής. Πολλά από αυτά είναι αναθέσεις και παραγγελίες μουσικών οργανισμών και άλλων φορέων της Ελλάδος και του εξωτερικού (Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Ένωση Γιουγκοσλάβων και Βούλγαρων Συνθετών, διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ALEA III, Città di Udine και κ.α.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής και δίδαξε σε Ωδεία στην Αθήνα και στην περιφέρεια (Δωρικό Ωδείο, Ωδείο Νέας Τέχνης, Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, Δημοτικό. Ωδείο Σοφάδων Καρδίτσας, Ωδείο Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής, Πρότυπο Ωδείο Ανατολικής Αττικής, Συμφωνικό Ωδείο, Ωδείο Athenaeum, Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου). Διδάσκει Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση σε διάφορα Ωδεία στην Αθήνα.

Είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Ηρωδείου (από το 2010) στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Aπό το 1994 είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Έργα του εκδίδονται από τους μουσικούς οίκους, Musica – Ferrum και BabelScores.

 

Links:

You Tube Channel

In Aeternum | Ένα εσωτερικό ταξίδι

 

 

 

Πία Πιερράκου

Μοντέρνο Τραγούδι, Θεωρητικά, Διεύθυνση Χορωδίας, Διεύθυνση Ορχήστρας